21 grudnia nastąpiło otwarcie trzeciej restauracji MAX Premium Burgers w Gdańsku. Nowy MAX jest zlokalizowany przy ul. Spacerowej 48B, na parkingu centrum handlowego Osowa.
To budynek o szarej fasadzie charakterystycznej dla tej szwedzkiej sieci. Wystrój wnętrza ma stonowany skandynawski charakter z dominacją szarości, jednak dzięki dużym powierzchniom z naturalnego drewna i umiejętnie dobranemu, ciepłemu oświetleniu sala jadalna jest przytulna. Ma ona powierzchnię 130 m2 i 60 miejsc siedzących. Ogródek oferuje 50 kolejnych. Goście mogą składać zamówienie przy tradycyjnej kasie lub skorzystać z jednego z 5 kiosków do samodzielnego zamawiania. MAX przy CH Osowa to lokal typu Drive Thru. Klienci zmotoryzowani mogą zamawiać i odbierać posiłki bezpośrednio do samochodu albo skorzystać z parkingu i zjeść wewnątrz restauracji. Restauracja jest otwarta przez cały tydzień w godzinach 9:00 – 22:00.
Szwedzka sieć planuje kolejne otwarcia
Nowy lokal jest już trzecim w Gdańsku, po otwartym w 2018 r. obiekcie przy ul. Przywidzkiej 11 i rok później w centrum handlowym Gdańsk Forum. Tym samym Gdańsk jest drugim po Warszawie miastem z największą liczbą restauracji MAX. Sieć planuje kolejne inwestycje w Trójmieście.
MAX Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W menu dominują burgery: od małych po największe Grand Deluxe, frytki, shak’i, sałatki i inne przekąski typu nuggety czy skrzydełka kurczaka. Na tle innych sieci restauracyjnych markę MAX Burgers wyróżnia dbałość o wyjątkowy smak potraw oraz rozbudowane menu bezmięsne bazujące na roślinnej „wołowinie” – autorskim pomyśle szefa kuchni MAXa.

MAX Burgers szczególnie poważnie traktuje swoją odpowiedzialność za klimat planety. Po pierwsze, kompleksowo mierzy swoje emisje. Po drugie, systematycznie je obniża w odniesieniu do poziomu sprzedaży. Po trzecie, usuwa z atmosfery gazy cieplarniane w ilości odpowiadającej co najmniej 110% swoich emisji. Po czwarte, jako pierwsza sieć restauracji szybkiej obsługi na świecie oznacza swoje menu wartościami CO2, ułatwiając gościom podejmowanie wyborów przyjaznych środowisku. W 2019 roku MAX został jedyną europejską marką nagrodzoną przez ekspertów ONZ w konkursie Global Climate Action Award w kategorii „Go Climate Neutral Now”. Obecnie sieć zatrudnia ok. 6000 pracowników w ponad 170 restauracjach na terenie Szwecji, Norwegii, Danii, Polski i Egiptu. Pierwsza restauracja MAX Premium Burgers w Polsce ruszyła we wrześniu 2017 r. Dziś polska sieć liczy 14 lokali w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Radomiu, Gdańsku, Świętochłowicach, Tychach i w Krakowie. Wkrótce ruszają kolejne lokale, m.in. w Warszawie i w Płocku.