Nowoczesne centrum szkoleniowo-kompetencyjne dedykowane przedstawicielom branży HoReCa znajduje się w nowo otwartej siedzibie MAKRO Polska, przy Alejach Jerozolimskich 186 w Warszawie. Pierwsze warsztaty dla przedstawicieli branży HoReCa odbyły się 20 marca. Poprowadzili je m.in. Marcin Przybysz, szef kuchni w restauracji Epoka, wyróżnionej w zeszłorocznej edycji przewodnika Michelin.
Akademia Inspiracji MAKRO, zlokalizowana w Warszawie i Krakowie, to nowoczesne centrum kompetencyjno-szkoleniowe dedykowane przedstawicielom branży HoReCa. Stołeczna Akademia Inspiracji została przeniesiona do nowej siedziby MAKRO i obecnie znajduje się przy Alejach Jerozolimskich 186. Ma bezpośrednie połączenie z halą, co sprawia, że jej pracownicy są jeszcze bliżej klientów i codziennego biznesu firmy.
Nowoczesne i wielofunkcyjne przestrzenie
Nowa Akademia Inspiracji MAKRO, o powierzchni 674 metrów kwadratowych, składa się z 6 przestronnych sal konferencyjnych, 3 profesjonalnych kuchni: warsztatowej, pokazowej i testowej, pracowni baristycznej i barowej oraz przestronnej jadalni. Każda przestrzeń została dostosowana tak, aby mieć optymalne możliwości szkoleniowe dla wszystkich przedstawicieli branży HoReCa: zarówno małych punktów gastronomicznych, jak i przedstawicieli dużych hoteli i kantyn. W kuchni warsztatowej do dyspozycji klientów są 24 stanowiska treningowe, wyposażone w wysokiej jakości, nowoczesne sprzęty. Została ona dostosowana do prac kulinarnych i cukierniczych. Sekcje zostały wykonane z kamienia, aby ułatwić przygotowywanie ciast i czekolady. Z kolei kuchnia pokazowa składa się z 3 mobilnych, w pełni wyposażonych sekcji, dzięki którym to pomieszczenie może być nie tylko miejscem szkoleń, ale również stać się przestrzenią kreatywną dla szefów kuchni służącą do wspólnego gotowania. W kuchni testowej prowadzone są badania jakości produktów przed włączeniem ich do sprzedaży.
W skład zespołu warszawskiej i krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO wchodzą czterej doświadczeni szefowie kuchni pod przewodnictwem Rafała Zaręby, Executive Chefa, 2 shadow szefów oraz 12 uznanych w branży trenerów, wśród których znajdziemy między innymi: Michel Morana, Martina Gimeneza Castro, Giancarlo Russo czy Patrycję Siwiec.
Akademia Inspiracji oferuje 4 kategorie warsztatów: Kulinarne (między innymi: Nowoczesna kuchnia polska czy Menu okolicznościowe), Cukiernicze (między innymi: 5-dniowy kurs cukierniczy, Nowoczesne eklery, Makaroniki francuskie), Front (między innymi: kelnerskie, baristyczne czy barmańskie) oraz Biznes (finanse, marketing, kompetencje miękkie, zarządzanie zespołem czy fotografia kulinarna). Akademia Inspiracji MAKRO ma dwie placówki stacjonarne, jednocześnie szefowie kuchni udzielają konsultacji oraz prowadzą szkolenia w całej Polsce.
– Celem Akademii Inspiracji MAKRO jest wspieranie i inspirowanie klientów oraz pracowników poprzez dostarczanie użytecznych i praktycznych rozwiązań oraz narzędzi. Szeroki zakres szkoleń, który oferujemy oraz doświadczeni trenerzy zapewniają, że każdy obecny i przyszły pracownik w branży HoReCa ma możliwość podnoszenia swoich kompetencji – podkreśla Dorota Nagadowska, Learning Experience Senior Manager w MAKRO Polska.
Cel? Pomoc branży HoReCa w prowadzeniu biznesu
– Wszystkie działania mają pomóc naszym klientom z branży HoReCa w osiąganiu wyższych wyników finansowych, podnoszeniu jakości serwowanych dań, a następnie zachowaniu ich powtarzalności a to wszystko w przyjaznym środowisku pracy. Dlatego nieustannie monitorujemy światowe trendy, przyglądamy się też z pełnym zaangażowaniem polskiej scenie kulinarnej i wyzwaniom, jakie obecnie stawia przed nią rynek. Wiedza pozyskana w ramach szkoleń w Akademii Inspiracji jest gotowa do implementacji w lokalach naszych klientów już następnego dnia. Restauratorzy mają różne wyzwania, a my ich po prostu o nie zapytaliśmy: Jakiego wsparcia teraz potrzebujecie? Następnie przypisujemy temat do odpowiedniego profesjonalisty z branży i opracowujemy warsztat. Tą drogą podążamy w coraz większym gronie trenerów profesjonalistów z branży HoReCa – dodaje Rafał Zaręba, Chief Executive Chef w Akademii Inspiracji.
20 marca był pierwszym dniem działania warszawskiej filii Akademii Inspiracji MAKRO po przerwie związanej z przeniesieniem placówki do nowej siedziby firmy. Marcin Przybysz, uznany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni w restauracji Epoka, poprowadził warsztaty poświęcone kuchni polskiej. Podczas pokazu przygotował tradycyjne dania nawiązujące do rodzimych kulinariów.
Ważnym aspektem działalności Akademii Inspiracji MAKRO jest kształcenie kolejnych pokoleń szefów kuchni w ramach programu odpowiedzialności społecznej Szef dla Młodych Talentów. Uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. Szkolenia mają charakter teoretyczny oraz praktyczny. W ramach projektu uczestnicy mogą wziąć udział w spotkaniach stacjonarnych oraz online. Organizowane są również konkursy kulinarne, w których nagrodą są warsztaty, spotkania z gośćmi specjalnymi oraz płatne praktyki w uznanych restauracjach w Polsce.