To nasza największa, najbardziej widowiskowa i kosztowna inwestycja – mówi Bartłomiej Rychcik, CEO Enata Bread. Grupa otworzyła właśnie trzeci lokal pod marką Bakery – rzemieślniczą piekarnię i bistro Bakery Elektrownia Powiśle we włoskim stylu. – Jesteśmy z niej ogromnie dumni. To symbol naszego dynamicznego i efektywnego rozwoju – dodaje.
Transparentne szkło (za którym można obserwować cały proces produkcji), industrialna metaloplastyka (wpisująca się w architekturę Elektrowni Powiśle), gustowna ceramika (nawiązująca do włoskich domów czy kawiarnii) i wiszące do góry nogami – odpoczywające – Panettone – o design Bakery Elektrownia Powiśle zadbało biuro projektowe Schwitzke i Górski.
Przed stworzeniem tego miejsca, jego twórcy wybrali się w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Tak powstało menu ze wspomnianym Panettone na czele (Mediolan), Bomboloni (Toskania), Pizzą (Rzym), Cornetto (Veneto), Ciabattą, (Veneto), itd. Będą też Panettone w wersji mini – nadziewane własnej roboty kremami – różne w zależności od sezonu. Wszystkie wypieki będą powstawać na naturalnym zakwasie, w przypadku Panettone – na zakwasie lievito madre (którego przygotowane trwa kilka miesięcy).
– Prostota, systematyczność, pasja – to trzy składniki tworzące Bakery Elektrownia Powiśle. Naszym celem nie jest doskonałość sama w sobie, a dążenie do niej poprzez uszczęśliwianie naszych gości. Na tym polega nasza praca – mówi Michał Paleta, Co-owner, Executive Bakery & Pastry Chef.
– Bakery Elektrownia Powiśle, czyli la dolce vita nad Wisłą! Z pasją i zaangażowaniem tworzymy włoskie wypieki i śniadania w nurcie comfort food – dodaje Maciej Małecki, Head Chef & Head Pastry Chef.
Ręczna robota
Wypieki powstają na miejscu (rzemieślnicza – ręczna robota) na bazie pieczołowicie wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości: mąki, masła, dodatków, sezonowych warzyw i owoców, by powstał produkt idealny. „Jako pierwsi w Bakery Elektrownia Powiśle E zastosowaliśmy dwuramienny mixer Domino. Taki sam (w zasadzie większy, bo sukces Bakery Elektrownia Powiśle przerósł nasze oczekiwania i nie wyrabialiśmy się z produkcją) zainstalowaliśmy w Bakery Elektrownia Powiśle . Wraz z piecami Miwe stanowi on przykład najnowszych technologii, które wspierają tradycyjną, rzemieślniczą, cierpliwą pracę ludzkich rąk” – opowiada Bartłomiej Rychcik, CEO ENATA BREAD. W lokalu zainstalowano także piec wsadowy, gdzie chleby i ciabatty pieczone są na kamieniu (dla lepszej wilgotności i smaku), i piec obrotowy na Panettone i Cornetto.
Wyróżnikiem Bakery Elektrownia Powiśle E jest włoski styl. W ofercie znalazły się śniadania serwowane… cały dzień oraz propozycja bistro.
To największa i najbardziej kosztowna inwestycja ENATA BREAD. Grupa wydała 3 MLN PLN na stworzenie Bakery Elektrownia Powiśle (fit out, nowe technologie wspierające produkcję, sprzęty dodatkowe, wyposażenie, oświetlenie, szkolenie personelu). „To symbol naszego dynamicznego i efektywnego rozwoju, ale także niesamowicie pasjonujący projekt, nad którym praca przynosi dużo satysfakcji” – podsumowuje Bartłomiej Rychcik.
ENATA BREAD to dynamicznie rozwijająca się grupa marek z branży piekarniczo-cukierniczej: Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni i Bakery (Wilanów, Browary Warszawskie, Bakery Elektrownia Powiśle). Grupa wyróżnia się doskonałym zarządzaniem, wysoką jakością produktów i usług, a także tworzeniem konceptów gastronomicznych (wokół pachnących produktów), które zmieniają oblicza miast i miejsc kreując niepowtarzalną i przyjazną atmosferę.