Już w najbliższą sobotę,18 września BioBazar rusza na nowo w swojej macierzystej lokalizacji przy ulicy Żelaznej.
Pierwszy BioBazar odbył się tutaj 27 listopada 2010 roku. Za namową Agnieszki Saternus i Kingi Nowakowskiej, założycielek BioBazaru, 30 rolników i producentów żywności ekologicznej pojawiło się ze swoimi produktami w starych halach Fabryki Norblina. Jak się okazało, mieszkańcy Warszawy od razu pokochali tych ludzi, to miejsce i co ważne, ideę wybierania certyfikowanej żywności ekologicznej od sprawdzonych dostawców.
Po 7 latach działania przy Żelaznej, na czas rewitalizacji Fabryki Norblina, BioBazar przeniósł się
na Mokotów. W tej tymczasowej lokalizacji działał z sukcesem przez 4 lata. Pojawiali się wciąż nowi klienci i nowi wystawcy, a jednak powracało pytanie: „Kiedy wracacie na Żelazną?”;)
BioBazar będzie działał 5 dni w tygodniu
I oto jesteśmy. W starych murach jednej z zabytkowych hal, ale w całkiem nowej odsłonie zrewitalizo-wanej Fabryki Norblina.
– Oryginalnie była to hala ciągarni drugiej. Powstała w latach 20. Na terenie hali znajduje się płyta czołowa pieca żarowego w swoim oryginalnym położeniu oraz platforma transportowo-chłodnicza – wyjaśnia Artur Setniewski z Muzeum Fabryki Norblina.
Co ważne, przy Żelaznej spotkacie nie tylko wystawców, u których można było zrobić zakupy
przy Wołoskiej, ale pojawią się też całkiem nowi!
– Zamiast 3 dni w tygodniu BioBazar będzie działał 5 dni, od wtorku do soboty, co niewątpliwie ułatwi zakupy naszym klientom. A piekarnia i kawiarnia będą działać już od poniedziałku – mówi dyrektorka zarządzająca BioBazaru Agnieszka Saternus.
Rusza też na dużo szerszą skalę opcja zakupów z dostawą do domu lub biura albo z odbiorem własnym. Wracamy również do cyklicznych warsztatów edukacyjnych dla dzieci i dla dorosłych – a będą one naprawdę nietuzinkowe, bo realizowane we współpracy z kawiarnią Triki Tashka/Wydawnictwem Tashka. A już niebawem planujemy premierę autorskiego BistroBaru, w którym dania będą przygotowy-wane wyłącznie z produktów pochodzących z BioBazaru, kuchnia będzie sezonowa, zgodna z filozofią less waste i w myśl hasła „dla zdrowia, dla planety”. Szefem kuchni będzie znany już ze wspólnych projektów z BioBazarem Michał Toczyłowski. Przedsmak tego, co będziemy serwować, zaprezentujemy Państwu już w tę sobotę. (PS Koniecznie spróbujcie pieczonej dyni z tłustym twarogiem, palonym masłem z szałwią i prażonymi