W połowie grudnia 2024 roku w kompleksie mixed-use Renoma odbyła się inauguracja restauracji ZUCCA – miejsca wykreowanego w najdrobniejszych detalach przez znanego restauratora, Karola Szafrańca. Lokal o powierzchni ok. 270 mkw. zlokalizowany jest w południowym atrium na parterze, w sąsiedztwie popularnej restauracji Dinette i świetnie komponuje się z klimatem i dotychczasową ofertą znanego wrocławskiego obiektu.
Nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia przenosi gości w świat słonecznej Italii. ZUCCA to restauracja z pizzerią, wyróżniająca się harmonijnym designem inspirowanym włoską estetyką lat 60., który doskonale oddaje klimat „dolce far niente” – radości płynącej z prostych przyjemności życia. Wystrój nawiązuje do poszczególnych regionów Włoch, łącząc ich charakterystyczne cechy. Goście mogą liczyć nie tylko na wyjątkową atmosferę, ale również na kulinarne podróże za sprawą rodowitego włoskiego szefa kuchni. Menu ZUCCA składa się z klasycznych dań kuchni włoskiej, przygotowywanych z dbałością o autentyczność i jakość składników.
– Naszym celem jest stworzenie miejsca, które stanie się synonimem włoskiej gościnności i smaku. Chcemy, aby nasi goście czuli się jak w prawdziwej trattorii we Włoszech – podkreśla Karol Szafraniec, właściciel restauracji.
– ZUCCA to projekt zupełnie inny od reszty naszych lokali ma nie tylko niepowtarzalne DNA z uwagi na wnętrza i menu, ale przede wszystkim fantastyczny zespół. Dzięki ich niezmordowanej energii, zaraźliwemu entuzjazmowi, pomysłowości i talentowi ZUCCA od pierwszego dnia zyskała popularność i szacunek klientów- oddaje Karol Szafraniec.
Wrocław przyciąga koncepty gastronomiczne
– Doprowadzenie do otwarcia restauracji ZUCCA to wspólny sukces, pokazujący, jak może rozwijać się długoletnia współpraca oraz owocować wzajemne zaufanie między właścicielem a najemcą. Restauracje, których właścicielem lub współwłaścicielem jest Karol Szafraniec z powodzeniem działają od wielu lat również w innym obiekcie mixed-use należącym do Globalworth, w warszawskiej Hali Koszyki. Umowa najmu dla ZUCCI została podpisana na 10 lat, co obu stronom umożliwi stabilny rozwój biznesowy – mówi Barbara Wójcik, Asset Management & Leasing Director Globalworth w Polsce.
Równocześnie jest to kolejny etap w rozwoju wyselekcjonowanej, komplementarnej oferty gastronomicznej Renomy, która jest jednym z silnych wyróżników tej nieruchomości w centrum Wrocławia. Dzięki restauracjom Dinette i ZUCCA po południowej stronie oraz zróżnicowanej i dynamicznej strefy food and chill pod szyldem PeDeTu od strony północno-wschodniej przy skrzyżowaniu Placu Czystego i Podwala, Renoma umocniła swoją pozycję miejsca przyciągającego miłośników różnorodnej kuchni, poszukujących jakościowych doznań kulinarnych i znajdujących tu miejsce dla siebie niezależnie od okazji i pory dnia.

W sezonie letnim restauracyjna część południowej fasady budynku wzbogacona zostanie ogródkiem zewnętrznym zaaranżowanym od strony Placu Kościuszki, co dodatkowo podkreśli otwarcie budynku na przestrzeń miejską. Stoliki w strefie zewnętrznej umożliwią gościom cieszenie się posiłkami w wykwintnym miejskim otoczeniu, wzorem najlepszych restauracji zlokalizowanych w centrach innych europejskich metropolii.
– Pomysł przedłużenia strefy restauracyjnej o dodatkową część wzdłuż fasady budynku to symboliczne spełnienie marzeń pierwszego właściciela nieruchomości, który pragnął, aby Renoma stała się miejscem integrującym miasto i jego mieszkańców w duchu różnorodności i otwierania się na nowe trendów – dodaje Barbara Wójcik.
Obiekt typu mixed-use
Renoma jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków Wrocławia i zarazem ikoną modernistycznej architektury. Obiekt otwarto w 1930 r. pod oryginalną nazwą Dom Towarowy Wertheim, a jego projektantem był berliński architekt Hermann Dernburg. Elewacje budynku ozdobiły istniejące do dziś rzeźby głów ludzi z różnych rejonów świata, mające symbolizować nie tylko międzynarodowe pochodzenie oferowanych towarów, ale przede wszystkim różnorodność kulturową i otwartość na drugiego człowieka.
Zniszczony w wyniku działań wojennych Dom Towarowy Wertheim został częściowo odbudowany i otwarty w 1948 r. jako Powszechny Dom Towarowy, a wszystkie jego piętra oddano do użytku dopiero w 1985 r. Wtedy też budynek przyjął swoją obecną nazwę wyłonioną w konkursie przez mieszkańców Wrocławia. W 2009 roku Renoma została przebudowana i rozbudowana według projektu wrocławskiego architekta Zbigniewa Maćkowa. W 2023 roku zakończyła się kolejna metamorfoza, w wyniku której przywrócono przedwojenną architekturę dziedzińców, powiększono ofertę, a także nadano budynkowi nowe funkcje i udogodnienia. Renoma jest jednym z trzech projektów biurowo-handlowych w portfelu Globalworth Poland, obok warszawskiej Hali Koszyki i katowickiego Supersamu.