W piątek, 20 września w kompleksie Diuna na warszawskim Służewcu została otwarta 82. kawiarnia sieci Green Caffè Nero. Lokal zajmuje 200 mkw. powierzchni na parterze jednego z czterech budynków kompleksu.
Green Caffè Nero to niezależna europejska sieć kawiarni premium, która powstała z połączenia doświadczeń warszawskich kawiarni Green Coffee oraz międzynarodowej marki Caffè Nero. Obecnie na terenie kraju działa 68 kawiarni w Warszawie, 9 w Krakowie oraz 4 we Wrocławiu. Od otwarcia pierwszego lokalu w 2012 roku, Green Caffè Nero realizuje swoją misję, której celem jest stworzenie miejsca będącego centrum lokalnej społeczności.
Wystrój kawiarni tworzony jest we współpracy z polskimi artystami i rzemieślnikami, co podkreśla unikalny charakter każdej lokalizacji. W aranżacji wnętrz lokalu w Diunie wykorzystano naturalne materiały, takie jak drewno, kamień i metal, ręcznie rzeźbiony bar oraz ceglane płytki.
Industrialny klimat
– Projekt kawiarni w Diunie odnosi się do industrialnej historii dzielnicy, w której znajduje się nasz najnowszy lokal, do starszych biur i zakładów przemysłowych. Wewnątrz pojawiły się metalowe elementy, stare biurka i urządzenia. Staraliśmy się także pokazać bliskość lotniska, które znajduje się zaledwie kilometr w linii prostej od kompleksu i na ścianach kawiarni prezentujemy zdjęcia Zbyszka Siemaszki i inne pochodzące z Narodowego Archiwum Cyfrowego. W lokalu nie brakuje przeszkleń, przez które do środka wlewa się zieleń i promienie słoneczne. Architekci zadbali także o przytulne kąciki z wygodnymi meblami i ścianami zdobionymi dębową, bogatą boazerią – mówi Dorota Pomacho-Pątkiewicz, prezeska Green Caffè Nero.
Kawiarnia jest otwarta codziennie od 7:00 do 22:00. Klienci mogą korzystać z oferty kawy jakości specialty, świeżo wypiekanych bagietek w różnych smakach, kanapek, propozycji lunchowych oraz szerokiego wyboru domowych ciast i wypieków.